Maassa ja vedessä. Eri vuodenaikoina.

Maassa ja vedessä. Eri vuodenaikoina.

lauantai 18. toukokuuta 2013

Kebnekaisu askartelee: kajakkikärryt

Hankin viime kesänä itselleni pari käytettyä kajakkia ja pääosan ajastaan ne majailevat vanhempieni luona, Kiteen Tasapäässä. Lähin ranta sijaitsee noin puolen kilometrin etäisyydellä ja viime kesänä kuljetin potskit Pyhäjärveen auto+peräkärry-yhdistelmällä. Kantamiseen matka on ismasen liian pitkä. Kuitenkin auton käyttäminen noin lyhyen matkan taittamiseen on tuntunut liioitellulta ja myös vaivalloiselta, ja jo vuosi sitten haaveilin kajakkikärristä, jolla kajakit voisi kuljettaa kävellen rantaan perässä vetäen.

Avovesikauden startatessa haave palasi mieleeni, kun olin vanhempieni luona käymässä ja kävin pyyhkimässä talven pölyt kajakkieni päältä. Tietenkään en aikonut hankkia kärriä ostamalla saatikka, että olisin muutenkaan sijoittanut siihen pennin pyörylää. Kaikki perustuu pieneen säästöön.

Maatiloissa on se hienous, että navettojen, aittojen ja työhallien kätköistä löytyy paljon tavaraa, mitä ei ole raaskittu heittää pois, koska "ei voi tietää milloin tätä tarvitsee". Siispä kiittelin vanhempani, kun löysin nyttemmin jo tyhjän navetan vasikkakarsinasta hieman heinäiset ja likaiset ikivanhat lastenrattaat. Renkaatkin olivat tallessa, vaikka alkuperäisestä rungostaan ne oli jo irrotettu. Materiaalit olivat valmiina ja idea kehkeytynyt päässäni. Nyt ne piti saada yhdistettyä enkä kyennyt siihen yksin. Onneksi on näppäriä perheenjäseniä, joita isäksi ja veljiksi kutsutaan. Äitikin on näppärä, mutta ei osallistunut tähän projektiin.

Kun neljä neropattia yhdistää taitonsa, niin syntyy tämmöistä:

Materiaalit.

Rälläköintitaitoa irrottaa rattaiden alaosa pois.

Putkea hakattiin litteäksi taivutuskohdasta.

Taivutuskohtaa kuumennettiin sinihehkuun, jolloin putki taipui helpommin.

Sitten jäähdytettiin asianmukaisissa olosuhteissa. Kuvassa näppärä perheenjäsen.

Edellä esitettyjen vaiheiden jälkeen kärrit näyttivät tältä.

Sitten komeus viimeisteltiin pehmusteilla, ettei kajakin pohja naarmuunnu käytössä.

Vanhan petauspatjan pehmike ja käytetty paalinaru pääsivät uusiokäyttöön.

Testiajo vol 1. Kajakki valui kyydistä pois. Vaati pientä tuotekehittelyä.


Kajakki sidottiin liinalla kärriin kiinni ja sen avulla paatti pysyi jämäkästi kärrissä kiinni.

Heippa! Toimii.
Jatkokehittelyn tuloksena aion seuraavaksi viedä veto-osuuden uudelle tasolle ja askartelen kajakkiin vetoaisan, jonka voin kiinnittää polkupyörän perään. Siitä tulee hienoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja otetaan mielellään vastaan. Kivoja kommentteja siis. Turhilla kommenteilla voi käydä heittämässä vesilintua. Mutta ei kovasti.