Maassa ja vedessä. Eri vuodenaikoina.

Maassa ja vedessä. Eri vuodenaikoina.

sunnuntai 5. elokuuta 2012

Kebnekaisen ala carte -lista

Vaellusvalmisteluihin liittyy paljon suunnittelua. Reittisuunnitelman lisäksi tulee miettiä muun muassa varusteet ja ruoat. On taattava riittävä energiansaanti ja ruoan riittävyys kolmelle hengelle. Lisäksi ruoan laatuun tulee kiinnittää huomiota, että retkeilijä saa riittävästi tarpeellisia hivenaineita ja hiilihydraatteja
.
Kun itse olin käytännössä koko heinäkuun ajan valmistautumisleirillä, retkikunnan muu jäsenistö oli tehnyt tärkeää ennakkoruoanvalmistustyötä kuivattamalla retkiruokiemme raaka-aineita: kanaa, poronlihaa, jauhelihaa ja kalaa. Lisäksi ainespöytään iskettiin kuivattuja sieniä, sipulia ja vihannessekoituksia. Näiden materiaalien pohjalta aloimme suunnittelemaan reissun ruokalistaa.

Osa matkaan lähtevistä ruoista alkuperäispakkauksissaan.
Päivän aterioinnit jakaantuvat kolmeen ruokasatsiin: aamupala nautitaan lähtöleirissä hieman ennen matkaan lähtöä ja kevyt lounas vedetään nassuun sopivassa kohtaa päivää reitin varrella. Tuhdimpi päivällinen valmistetaan uudella leiripaikalla, kun teltat on saatu pystyyn ja leirivaatteet niskaan. Lisäksi päivän aikana mutustellaan oman tarpeen mukaan välipaloja.

Kokonaisuudessaan menukokonaisuutemme sisältää kahdeksan aamupalaa, kahdeksan lounasta ja kahdeksan päivällistä. Lisäksi autoon jätetään odottamaan yksi päivällinen paluuiltaa varten. Lähtöaamun puurosatsia ei myöskään pakata rinkkaan, kun se syödään ennen vaelluksen alkua.

Aamupala

Aamupala on joka aamuna samanlainen, ainoastaan mehukeiton maku saattaa vaihdella. Puuro tehdään siten, että jokaisen kippoon annostellaan sopiva määrä hiutaleita ja päälle kaadetaan keitetty vesi. Näin kattila ei likaannu puurosta ja säästyy vaivaa. Puuron syönnin ohessa keittyy kahvivesi.

- kaurapuuro (1,75 dl / nassu) + mehukeitto (1 pss / nassu), lisäksi kahvi/tee ja leipää.

Lounas

Lounaat valmistuvat nopeasti, kun muistaa aamulla heittää lounaspussukkaan hieman vettä, että kuivatut ainekset ehtivät lounasaikaan mennessä turvota. Lounaspaikkaan saavuttaessa laitetaan vesi kiehumaan ja heitetään pussin sisältö kattilaan.

- 2 x sienikeitto: valmis kantarellikeitto, johon lisätään kuivattuja sieniä tuomaan ruokaisuutta. Lisänä leipää.
- 4 x riisipuuro: pikariisipuuroa keitettynä veteen, johon lisätään maitojauhetta. Lisänä leipää.
- 1 x kasvistomaattikeitto: valmis tomaattikeitto, johon lisätään kuivattuja kasviksia. Lisänä leipää.
- 1 x kalakeitto: kuivattua kalaa ja kasviksia, kalaliemikuutio.

Päivällinen
Päivällinen aterioidaan leirissä ja sen valmistamiseen voi käyttää hieman enemmän aikaa. Ruoanvalmistaminen on mukavaa ajanvietettä kävelypäivän päätteeksi.

Päivällismenu näyttää seuraavalta:

- Kebnen currykanaa riisillä: valmis currykastikepohja, johon heitetään kuivattua kanaa ja riisiä
- Jänkhän jauhelihakastike pottumuusilla: kuivatusta jauhelihasta valmistetaan kastike (valmis kastikepohja ja lihat) ja kylkeen tehdään mummon perunamuusia (muusipussi + vettä + maitojauhe)
- Tassuttelijan chilibolognesepasta: ruispastaa, johon sekoitetaan kuivattu jauheliha ja chilikastike
- Petterin poroperunapaistos: perunamuusi, johon sekoitetaan kuivattua poronlihaa. Kouluajan vihaamani ruokalaji, mutta annan tälle mahdollisuuden.
- Läntystelijän Lohipasta: valmis pasta-ateria, johon sekoitetaan kuivattua lohta
- Taivaltajan Chili con carne hirvestä: chili con carne –valmiskastike, johon lisätään hirveä ja pastaa.
- Kalamiehen kalakastike ja muusi: kuivattua kalaa, johon sotketaan vettä, maitojauhetta ja vehnäjauhoja. Kylkeen muusia pussista.
- Poromiehen pasta carbonara: kuivattua poroa sekoitettuna pasta carbonaraan

Ruoat pakattiin siten, että jokainen ateria on pakattu omaan pussiinsa, jolloin ateriapusseja tuli yhteensä 24. Esimerkki: sienikeiton ainekset laitettiin suljettavaan minigrip-pussiin, josta löytyy kantarellikeittopussi ja muut ainekset mitä keittoon laitetaan. Lounaspaikkaan saavuttaessa napataan pussi rinkasta ja valmistetaan ateria. Sama jokaisen aterian kohdalla. 

Ruoat jaettiin retkikunnassamme tasapuolisesti niin, että minun rinkkaani laitettiin lounaspussit, Ranelle päivälliset ja Katri sai kannettavakseen aamupalat. Näin tiedämme kenen vuoro on kaivaa muonapussukka missäkin kohtaa ja tällä tavoin myös rinkat kevenevät tasapuolisesti, kun jokaiselta häviää yksi pussi päivässä mahoihimme. Jokaisen yhteisruokanyssäkkä tuli painamaan noin 4,6 kg.

Minun rinkkaan pakattavat yhteismuonat ja omat särpimet. Oikealla lounaspussit, jotka osuivat arvonnassa minun kannettavakseni. Näiden lisäksi tulee vielä matkalta ostettavat leivät, juustot ja metukat.
Yhteisravinnoksi rinkkoihin pakataan edellä mainittujen lisäksi: 1,5 pkt kahvia, teetä, kaakaota, varrasleipää, ruisleipää, voita, juustoa, meetvurstia, rusinapähkinäsekoitusta, lettutaikina-valmispussi, mausteet, vaniljakastikejauhe ja valkosuklaamoussejauhe.

Lisäksi jokainen kantaa omat välipalansa ja lisäenergiansa itse. Minä en tästä osa-alueesta säästele vaan päätin jaksaa kantaa aimo kasan tavaraa tuntureissa nautittavaksi: motivaatiosuklaata eli 1 x Fazerin sininen –levy, 1 x  tummasuklaalevy, 5 x suklaapatukka, kuivattuja viikunoita ja purkkaa. Ehkä ostan vielä mässypussin odottamaan autoon paluuiltaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja otetaan mielellään vastaan. Kivoja kommentteja siis. Turhilla kommenteilla voi käydä heittämässä vesilintua. Mutta ei kovasti.