Maassa ja vedessä. Eri vuodenaikoina.

Maassa ja vedessä. Eri vuodenaikoina.

maanantai 30. heinäkuuta 2012

Varusteet

Hyvät ja toimivat varusteet tuovat retkeilyyn mukavuutta. Mikäli sataa vettä, on miellyttävämpää kiskaista niskaan sateenpitävä puku kuin kastella puuvillaiset vaatteet ja kulkea niissä seuraavat kuusi päivää. Sisäänajetut kengät, hyvä rinkka ja lämmin makuupussi ovat myös oleelliset seikat, ettei vaeltaminen muutu kurjaksi. Ei ole hölmöyttä myöskään testata näitä varusteita etukäteen. Mieli saattaa nimittäin pahoittua, jos huomaa tuhannen kilometrin päässä kotoa, ettei retkikeittimen poltin toimi tai kaverilta lainattu rinkka ei sovikaan omaan selkään.

Omat varusteeni on testattu telttaa lukuunottamatta monissa eri olosuhteissa, joten niiden suhteen olen luottavainen. Jossain määrin on tullut myös ymmärrystä, että mitä rinkkaan tulee pakata ja mikä ei ole pakollista ottaa mukaan.

Tein rinkan testipakkauksen viikonloppuna ja survoin siihen kaikkia rinkanpakkaussääntöä rikkoen suurin piirtein kaikki varusteeni mitä olen suunnitellut ottavani mukaan. Ruoat korvasin kuuden kilon kahvakuulalla, että kapsäkin paino vastaisi lähestulkoon todellisuutta. Kokonaispaino huiteli seitsemäntoista kilon kantturoissa, mikä on vielä ihan kohtuullinen kantamus laittaa selkään.

Varusteluettelo

Perusvarusteet:

- 60+10 litran rinkka
- teltta (http://www.retkiaitta.fi/product/12366/hannah-covert-s-al--teltta), joka on minun henkilökohtaiseen käyttööni. Pystytetty kerran, ei testattu yöpymiskäytössä.
- 3-vuodenajan makuupussi
- makuualusta
- retkityynynä saa toimia vaatepussukka

Vaatteet

Perusajatus vaatteissa on se, että vuorokaudessa käytän kolmea eri asukokonaisuutta: vaellusvaatteet, leirivaatteet ja yövaatteet. Vaellusvaatteet ovat kevyet ja teknisemmät eli hikeä kestävät, kun taas leirissä voi puketua lämpimämmin ja vaikka puuvillaan. Kun leirivarustus on päällä, voi vaellusvaatteita tuulettaa ja kuivatella, jolloin ne ovat seuraavana päivänä taas käyttökelpoiset. Tällä tavalla pärjää aika pienellä vaatemäärällä, kun ei joka päivä laita uusia sukkia ja t-paitoja.

- kuoritakki ja -housut (Didriksons)
- Vaellushousut (Fjällraven)
- shortsit
- fleece
- urheilukerrasto eli kalsaripaita ja -housut
- kaksi teknistä t-paitaa
- kaksi paria vaellussukkia
- lämpimät leirisukat
- alusvaatteet (3 x alushousut, 2 x  urheilutoppi)
- huivi
- pipo
- hanskat
- lisäksi retkipyyhe

Jalkineet

Vaelluskenkien lisäksi matkaan lähtee leirikengät, jotka voivat olla esimerkiksi sandaalit tai muut kevyet jalkineet, mitkä on helppo sujauttaa jalkaan. On taivaallinen tunne, kun pitkän vaelluspäivän jälkeen ottaa käppäilykengät pois, huuhtelee jalat kylmässä vedessä, laittaa kuivat lämpimät sukat kinttuihin ja sujauttaa leirikengät jalkaan.

- vaelluskengät, joilla kävelty satoja kilometrejä
- wannabe-crocsit
- liukuesteet kengänpohjiin Kebnekaisen huiputuksen haasteisiin (huipulla voi olla lumista ja jäistä)

Ruokailuun tarvittavat artikkelit

Kebnekaisen alueella on luojassaan, että pääseekö siellä tekemään avotulta. Varustaudumme sillä ajatuksella ja sillä kalustolla, ettei ruokaa valmisteta tulilla ollenkaan vaan mukaan lähtee kaasuretkikeitin ja riittävästi kaasua.

- retkikunnan yhteinen kaasukeitin (kattila, paistinpannu ja kahvipannu)  + kaasut
- riittävän kokoinen ruokakippo, lusikka ja kuksa
- 0,7 litran juomapullo
- puukapusta
- astianpesuaineet ja karhunkieli

Muuta

- kävelysauvat (ovat pitkiä vaelluspätkiä helpottava tekijä. Älkää pilkatko)
- otsalamppu + varaparistot
- kartta ja kompassi
- puukko
- tulitikut
- vessapaperi + kosteuspyyhkeet + käsidesi
- hygieniatarvikkeet (deodorantti)
- retkikunnan yhteiset ensiaputarvikkeet (särkylääkkeet, sideharso, ihoteippi, rakkolaastari, kyypakkaus, suolaliuos, puhdistusaine, allergialääkkeet etc.). Lisäksi magnesiumia.
- avaruuslakana
- kikkapakki: narua, rautalankaa, lanka ja neula...
- muistivihko ja kynä
- kamera ja vara-akku
- matkapuhelin
- mahdollisesti joku lukemisto illan viihdykkeeksi

Kuten lista kertoo, niin mitään hifistelyvälineitä reissu ei vaadi. Tai ainakin siinä uskossa minä elän. Kerron sitten parin viikon päästä olivatko varusteet riittävät.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja otetaan mielellään vastaan. Kivoja kommentteja siis. Turhilla kommenteilla voi käydä heittämässä vesilintua. Mutta ei kovasti.