Maassa ja vedessä. Eri vuodenaikoina.

Maassa ja vedessä. Eri vuodenaikoina.

tiistai 19. kesäkuuta 2012

Kokonaisreitin pituus 114 kilometriä


Lähdemme matkaan haastavan reittisuunnitelman mukaan, jossa maata ja korkeuskäyriä jää jalkojemme alle kilometritolkulla, yhteensä noin 114 kilometriä. Tavoitteena on vaeltaa seitsemän päivää ja viettää puolivälissä yksi perusleiripäivä. Reitti on laadittu siten, että sitä voi tarpeen mukaan muokata kevyemmäksi, haastavuutta tuskin tarvinnee lisätä.

Maanantaina 6.8 starttaamme Joensuusta ja köröttelemme Haaparannan kautta Kiirunaan. Matkalla pysähdymme lukuisille edullisille munkkikahveille ja etsimään aletuotteita paikoista, joissa on kuulemma kymmenen vuotta sitten saanut hiihtohanskat edullisesti. Tämmöisiä asioita oppii, kun lähtee matkaan hieman varttuneenpien ihmisten kanssa. Olen tosin vahvasti sitä mieltä, että edulliset munkkikahvipaikat ovat kullanarvoista tietoa, mitä pitääkin jakaa sukupolvelta toiselle. 

Alustavan arvion mukaan saavumme lähtöpisteeseen alkuillasta, laitamme leirin pystyyn ja alamme valmistautua tulevaan koitokseen. Alla kartta, josta näkyy päivämatkat ja yöpymispaikat.

Päivä 1: starttipistooli paukahtaa Nikkaluoktassa ja lönköttelemme valmista polkua pitkin 18 kilometriä lähelle Kebnekaisen tunturiasemaa. Ensimmäiseksi päivämatkaksi kilometrimäärä on vähintäänkin riittävä, ellei jopa liioiteltu. Perinteisesti ensimmäinen päivä menee totutteluun kävelemiseen rinkka selässä ja kaikenlaiseen säätämiseen, joten päivämatka saattaa tuntua puolet pidemmältä kuin onkaan.  Kebnekaisen maisemointi lienee kuitenkin sen verran viimeistelty, että matka sujuu näpsäkästi paikan ulkonäköä ihastellessa.

Päivä 2: Kebnekaisen huiputus. Aluksi teemme viiden kilometrin aamulenkin rinkat selässä, minkä jälkeen rinkat jätetään läheisen lammen rannalle ja lähdemme kapuamaan kohti huippua mikäli sääolosuhteet antavat myöten. Matkaa huipulle on noin viisi kilometriä ja seuraavaan leiripaikkaan 11, joten päivämatkaksi tulee 21 kilometriä.

Päivä 3: Pitkien päivämatkojen saaga jatkuu, kun patikoimme eri vesistöjä seuraten kuudentoista kilometrin matkan kolmanteen yöpaikkaan. Eväitä on syöty tässä vaiheessa jo sen verran, että muutama gramma on lähtenyt rinkan painosta.

Päivä 4: Tiukkojen ensimmäisten päivien jälkeen neljännen päivän 8 kilometrin matka tuntuu vähältä. Etenkin kun päivämatkan jälkeen on tarkoitus viettää pari seuraavaa yötä samassa paikassa ja viettää kunnolla leirielämää.

Päivä 5: Perusleiripäivä: lököttelyä, venyttelyä, syömistä, kalastamista, fiilistelyä, huoltamista ja lepäämistä

Päivä 6: Lepuuttelupäivän jälkeen palataan arkeen eli taittamaan kilometrejä uudella sykkeellä. Tässä vaiheessa keho on tottunut rasitukseen ja seitsemäntoista kilometrin matka taittunee hieman helpommin. Niin vissiin.

Päivä 7: Tässä vaiheessa reittimme kulkee Kebnekaisen pohjoispuolella ja jokia ja vesistöjä myötäillen etenemme kohti seuraavaa leiriä. Päivämatkaa kertyy kiitettävät 19 kilometriä.

Päivä 8:Viimeisenä vaelluspäivänä korkeuskäyrät tulevat tutuiksi, kun ennen maalia huiputamme vielä yhden tunturin ja palaamme Nikkaluoktaan.

Päivä 9: Lähtö kotiin.

Reitin haastavuus ei piile kilometrimäärissä. Nousut, laskut ja vesistöjen ylitykset noin 20 kilon rinkka selässä on yhdistelmä, mihin keho ei ole päivittäin tottunut, joten se voi aluksi tuntua shokeeraavalta. Kebnekaisen huiputus on tarkoitus tehdä kevyin varustein, rinkka selässä se saattaisi olla tekemätön paikka. Kun kunto loppuu, niin sisulla paikataan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja otetaan mielellään vastaan. Kivoja kommentteja siis. Turhilla kommenteilla voi käydä heittämässä vesilintua. Mutta ei kovasti.